Comment

My Green Cup - AZ ÚJ családtag

Ez a történet Adriennel kezdődik:

Mondhatnám azt, hogy egy álommal, de amióta legelőször találkoztam Adriennel, azóta tudom, hogy ez neki mindig is inkább egy terv volt, amit végig kell vinni, mintsem holmi álmodozás. Alig telt el néhány hónap és elképzelését tettek követték: ma már saját kávépultja mögül mosolyoghat ránk.

Persze mindez nem ment úgy, mint a karikacsapás, hiszen Adrienn "zöldfülűként" csapott bele a kivitelezésbe. A felmerülő nehézségek azonban nem szegték kedvét. Ha valamit nem tudott, akkor kérdezett, és ha úgy érezte, hogy valaki más jobban értene az adott feladathoz, akkor keresett rá egy tapasztalt embert, vagy céget, hogy minden téren a maximumot hozhassa ki a kiválasztott hely adottságaiból. Az arculat kialakításában Laki Eszter lett legnagyobb segítsége, az ütős dizájnért pedig a Position-os fiúk ( Simonfalvi Bence - Kertész Attila ) vághatják zsebre az elismeréseket. A külcsín azonban még egyetlen kávézót sem tett igazán naggyá, így szüksége volt valakire, aki szakmai kérdésekben is ellátta tanácsokkal. Itt jött képbe az a Balázsi Péter, aki A My Little Melbourne mellett a This is Melbourne Too és a My Little Brewbar megálmodója és a Barista School Budapest alapítója is egyben. Így, Ő a már kipróbált és bevált minőségi termékek mellett, jó tanácsokkal is ellátta az induló csapatot, hogy a szuper alapanyagokból a lehető legjobbat hozhassák ki. A bárt ráadásul nem más ékesíti, mint egy gyönyörű mélyzöld Synesso Hydra csúcskategóriás kávégép ( 2+1 db Compak őrlő kíséretében ), aminek előnyeiről a melbourne-ös baristák is ódákat tudnának zengeni, hiszen Magyarországon a This is Melbourne Too és a My Little Melbourne üzleteiben találkozhattunk velük először.

Bár ez egy szubjektív vélemény, azt hiszem, hogy azt leszögezhetjük, hogy a My Green Cuppal Budapest egyik legotthonosabb és legbarátságosabb hangulatú kávézóját sikerült megteremteni, ami üde színfolt lehet a napunkban még egy hideg téli délutánon is. A belső tér nagy és világos, minden meleg, kellemes hangulatot áraszt magából. A barista lányok ( Mónika, Szandra és Adrienn ) kedvesek és minden felmerülő kérdés esetén azonnal szívesen segítenek, úgyhogy ne féljetek kérdezni tőlük!


Comment

Comment

Rövid élménybeszámoló Milánóból

Igazából úgy kezdődik a sztori, hogy vasárnap délelőtt ülök pizsamában a kanapén és bámulom az internetet, amikor tényleg teljesen váratlanul megszólal a telefon: -Gergő, készen állsz? -kérdezte Péter, a főnököm a vonal másik végén. És hirtelen majdnem azt mondtam, hogy nem, mert az egy olyan vasárnap reggel volt, hogy tényleg nem álltam készen semmire, de azért még is azt mondtam, hogy igen. -Akkor holnap elmegyünk Milánóba! -és még milyen jó, hogy igent mondtam, mert a hétfő az más. A hétfő mindig más. Hajnalban kellet kelni, hogy elérjük a gépet, ami a két évente megrendezett Host Milano kiállítás városába repített minket. A kiállítás elég sokszínű mivel mindent átölel ami a vendéglátáshoz kapcsolódik, a fagylalttölcsértől a bárszékig, de ezen belül egy egyre növekvő és fejlődő kategória, a kávé. Persze le is szögezem gyorsan, hogy aki ismer az jól tudja, hogy az életem a világos pörkölésű, magas minőségű kávé és a Milánói kötődés miatt itt elég "felül reprezentált" volt az olaszos kávéipar. De itt is történnek meglepetések, erről majd később írok pár szót. 

Az egész látogatásunk két részre osztható: elsősorban felkerestük a partnereinket, akikkel együtt dolgozunk vagy a termékeiket forgalmazzuk. Másodsorban az újdonságok után kutattunk és kíváncsiak voltunk, hogy mi történik a nagyvilágban. Az első részbe a két legizgalmasabb, és a két legjobban a  kávéhoz kapcsolódó dolog, a Compak őrlők és a San Remo kávégépek voltak. A Compak őrlői számomra az utóbbi idők egy nagy meglepetése volt: bár áruk a versenytársakhoz viszonyítva viszonylag alacsony, nagyon gyorsan és precízen őrölnek (leginkább F10-esekre gondolok.) Legújabb modelljükben még ezt is sikerült fokozni: még nagyobb sebességet értek el, valamint az új őrlő levegőáramlás segítségével a garatot is teljesen kitisztítja, így nem szorul a gépbe régebbi őrlemény, növekszik a pontosság és nem kell az állítások között sem kiőrölni. Ráadásul azonnal be is invitáltak a Slayer mögé, hogy teszteljem le, ami nagyon megtisztelő volt.

A San Remo szintén megtáltosodott az elmúlt években, hiszen több neves barista közreműködésével kifejlesztették az Operát, ami szinte minden modern funkciót ismer. Másodsorban egy újfajta őrlő megalkotásán dolgoznak és a hagyományosabb gépeiken is végeztek egy alapos ráncfelvarrást. Ezek közül nekünk egyértelműen a café racer-ekről mintázott gép volt a kedvencünk, ami funkciókban is nagyon megtetszett, így lehet, hogy a jövőben letesztelünk egyet. 

Az első képen a pultban háttal látható Sasa Sectic, idei barista világbajnok, akitől a kiállítás legfinomabb kávéját kaptam és az őrlőt épp John Gordon mutatja be, aki többek között háromszoros brit barista bajnok.

Természetesen szót kell ejtenem az olaszos kávék képviselőiről is, bár ez a kultúra tőlem nagyon messze áll. Ezen a terepen partnerünk, a Danesi villantott nagyot: hamarosan single-origin, specialty grade és ráadásul még direct trade kávékkal is fog foglalkozni. Elsősorban most Kolumiából, természetesen a klasszikus Olasz pörköléssel párosítva. Ez tényleg nem a reklám helye, mert számomra is megdöbbentő, hogy amit eddig egyfolytában hangoztattam, hogy a specialty kávéknál nem csak a pörkölési stílus a lényeg, hanem a minőségi ugrás, a lekövethetőség, az hamarosan megjelenhet az olaszos kávékban is. Persze az ízlésem marad a régiben. 

A fentebb látható képeken már a második pontba tartozó dolgok kerültek, így kezdésnek az őrlők. Kezdjük a Mazzer -rel, amiről azt hittük, hogy lassan teljesen eltűnik, de most több új őrlővel is jelentkeztek. Ezek közül a legjobbnak a filteres kávékhoz tervezett darab tűnt, ami egy nagyon precíz és kényelmesen használható eszköznek bizonyult. A legnagyobb vetélytársa, a Mahlkönig, amit sokszor nem kedvelek annyira a kicsi idegesítő hibái miatt, most viszont még jobban belehúzott és annyi újdonságot hozott ki, hogy felsorolni is nehéz:

  • Meg lehetett nézni a Peak-et, ami az általunk is használt K30 továbbfejlesztett változata
  • Ehhez a termékcsaládhoz kapcsolódik egy mérleges adagoló rendszer is, ami egyenlőre csak koncepció szinten létezik, de nagyon izgalmas újításnak tűnik
  • És egy másik koncepció, ami a meglévő EK43-as kisebb, fordulatszabályzós és eszpresszó készítéshez sokkal alkalmasabb változatát jelenti

Ezek között nem is tudok rangsort felállítani, mindegyiket kipróbálnám. A kiállításon persze még sok dolog történt és rengeteg emberrel beszéltünk, de a szubjektív véleményemet kérték és én ezeket emelném ki. És amiről még feltétlenül írni akarok az ez:

Ő a Faema E71-es modellje, ami tényleg őszinte meglepetéssel töltött el. Az ikonikus és legendás előd után igazán nehéz lett volna bármit bedobni, de ez elég impozáns lett mind kinézetben, mind tudásban. 

És végül egyetlen dolgot néztünk meg a városból, ami természetesen a Deus Ex Machina boltja volt. Erről azonban inkább nem is írok, mert azt a masszív életérzést, amit a legutolsó csavar is sugároz, úgy sem lehet visszaadni. 

Köszi a figyelmet.

Comment

Comment

Drink no evil!

Bár gondolom már észrevettétek, hogy a kávénkkal is a minőséget és a kölcsönös törődést próbáljuk megteremteni (és persze mindezt a legmagasabb minőséggel párosítva), de más termékeinkkel is megpróbáljuk ugyanezt a vonalat követni. Ilyen az új termékcsaládunk is, ami három szénsavas üdítőt tartalmaz és mindegyik magas minőségű, fair trade és organikus összetevőket tartalmaz. Íme:

Karma Cola
A Karma eredeti kóla receptje, mely tényleg kóladiót tartalmaz a bolti változatokkal ellentétben. A kólából befolyt pénzt visszautalják a farmereknek akik a közösségüket építik újra az ebola és a polgárháború megpróbáltatásai után.

Lemony
Ha az élettől citromot kapsz... csinálj belőle limonádét! És mi is tehetne jobbá egy egyszerű limonádét mint az organikus citrom és nádcukor, ami nem esik át semmilyen káros feldolgozáson és még a természetes, karakteres íze is megmarad. Ennyire egyszerű.

Gingerella
Vannak a gyömbérsörök és van a Gingerella. Az alap itt is a fairtrade összetevők, de a Sri Lanka-ból érkező (fairtrade) gyömbéren kívül a vanília, fahéj, szegfűszeg és citrom- és grapefruitlé alkotják a komplex és pikáns ízvilágot. 

Néha egy kis odafigyeléssel, messzebbre lehet jutni bárminél, így lehet az, hogy például a Karma Kóla nyerte már el a legjobb kólának kijáró díjat is! Kérjük ti is figyeljetek oda és miután ittatok egy üveggel valamelyikből, dobjátok az üveget a szelektívbe! 

Comment